Persoonlijk leiderschap in het Sociaal Werk
Ha collega,
Als Sociaal Werker sta je voortdurend in dienst van anderen. Je hebt te maken met cliënten die zich in moeilijke situaties bevinden en vaak kampen met complexe problemen. Dit werk kan emotioneel belastend zijn en vereist veel van je veerkracht en mentale energie. Het is daarom essentieel dat je tijd neemt voor zelfzorg en aandacht besteedt aan je eigen welzijn.
Een vaak overtuigender argument voor de ras echte Sociaal Werker: door zelf sterk in je schoenen te staan zal je ook een betere hulpverlener zijn. Wat heeft jouw cliënt aan een wankelende hulpverlener die op de rand van een burn-out balanceert? Of eentje die geen prioriteiten weet te stellen? Nu je een excuus hebt gekregen om voor de verandering eens aan jezelf te denken wil ik het concept van persoonlijk leiderschap met jou delen.
Persoonlijk leiderschap is het vermogen om sturing te geven aan jezelf en je eigen leven. Het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen groei en ontwikkeling, het stellen van doelen en het nemen van actie om die doelen te bereiken. Persoonlijk leiderschap gaat om het begrijpen van wie je bent als persoon, wat je drijft en wat je wilt bereiken in het leven. Door een sterke innerlijke basis te ontwikkelen ben je instaat doelgerichte keuzes te maken die rekening houden met jouw eigen grenzen en doelen. Wie zichzelf kent en stevig in de schoenen staat is een persoon die ook anderen kan overtuigen, inspireren en een sterke samenwerking kan opzetten.
Stephen Covey (2019) heeft het boek der boeken geschreven over persoonlijk leiderschap. De bestseller in zijn soort over de gehele wereld: “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” (affiliate link). In dit artikel wil ik je kort meenemen in zijn belangrijkste principes en hoe dit relateert aan jouw ontwikkeling als Sociaal Werker.